Boldog Idő

Street News: Mikor kezdtétek a zenélést? Milyen zenekarok voltak rátok hatással?
Magyar Ernő: 1985-ben (vagy 84-ben). Az akkor menő, angol ska zenekarok: Bad Manners, The Selecter, The Specials, Madness, The Beat, The Bodysnatchers. Továbbá a jugoszláv ska bandák. Pekingska Patka, Bijelo Dugme.

SN: Kik voltak a tagok, ki milyen poszton játszott, volt-e a zenekar után vagy előtt más bandája?

 

ME: Az eredeti felállás:
Imre Zoltán (Imi) – gitár
Hímer István (Fraser) – basszus gitár
Halász András (Hemü) – dob
Magyar Ernő (Tejföl) – billentyű

 

Próbálkoztunk trombitással, énekessel, mígnem bejött énekesnek, egy Rita nevű lány. Ő volt a zenekar “félidejéig” az énekes. Egyes számokat én énekeltem. Később új énekes lett, Szabadi Zsuzsa.
És Tátó, aki egy időben basszusozott Fraser helyett, énekelte a fiú számokat. Majd lett egy baromi jó saxisunk: Murányi Ákos, ő volt az egyetlen profi zenész. A legkardinálisabb változás akkor volt, amikor Hemü helyett (akit elvittek katonának) Kutyás lett a dobos (Nagy Zoltán, ex-CPg)

 

SN: Mennyire volt közönsége a zenéteknek?
ME: Abszolút volt közönség. Az a néhány koncert, ami volt mindig teltházzal ment. Több százan voltak kíváncsiak ránk. Punkok, egyetemisták, értelmiségiek…

 

SN: Merre koncerteztetek, mennyire engedte az akkori rendszer a zenéteket játszani?
ME: Abban a másfél-két évben, volt kb. 8 koncertünk. Fele Szegeden, fele máshol. Akkoriban volt már némi lazaság, engedtek játszani. Mondjuk az első koncertünkkor le kellett adni a szövegeket előre. Hát, mit mondjak, inkább átírtuk, azt adtuk oda, de a koncerten már, természetesen, az eredetit nyomtuk.

 

SN: Maradt-e valami kiadott lemezeket, hány számot vetettek fel?
ME: Lemez nuku…, néhány rozzant kazetta, és videofelvétel.

SN: Hallottam olyat, hogy azért hagytattok fel a zenéléssel, mert nem akartátok, hogy az akkori skinheadek megjelenjenek a bulijaitokon? Mi volt az igazi oka a feloszlásának?
ME: Az marhaság, ez is “legenda”! A választ Farser leírja az index fórumban.
Fraser: A zenekar nem a skinek miatt oszlott fel hanem a szokásos 80-as évekbeli jelenség a másfél éves katonaság ezer kilométerre a lakhelytől című játék miatt….bár voltak más problémák is de a legnagyobb mégis ez volt hogy a 6 fiú tagból 86-ban 3-hárman bevonultak…

 

SN: Mit szóltok, hogy a Nagy Buli című számotokat több zenekar is fel/átdolgozva játszotta?
ME: Miért? Átdolgozta? Hol a lé…..? 😉 Egyébként, helyesbítés: A szám címe: “Gengszter”!

 

SN: Mennyire jártok még össze a többiekkel akár sörözni akár csak egy baráti együttlétre?
ME: Van, aki igen, van, aki nem. Inkább csak néha összefutunk, de nincs már igazi barátság. Sokan olyan ember formájúak lettek, de azért, ha összefutunk, azt lehet érezni, hogy a “lábunkban a búgi”. Azt hiszem, olyan igazi kispolgár nem lett senki! És ez jó!

 

SN: Figyelemmel kíséred-e a mai zenekarokat, illetve hallgatsz-e még ska zenét?
ME: Figyelemmel kísérni nehéz, mert nincs igazán platform, ahol el lehet érni. Petőfi nyom néha.
Én The Specials-t rendszeresen, napi szinten hallgatok régi ska-t!! (The Specials, Madness, Bad Manners)
Mi is szól most éppen… ja.. LIP UP FATTY. 🙂

 

SN: Egyre jobban kezd feltűnni mind a médiába a skinheadek igazi múltját követő antirasszista skinheadek, mennyire meglepő Neked, hogy ami itthon volt a 80’as években az igazából már az eltorzult mozgalom?
ME: Ezt a kérdést nem értem. Bár sejtem, arra utalsz, hogy a punk-skin mennyire volt egy buli. Akkor ez nem vált szét. Inkább egy olyan “fejlődésként” volt értelmezhető. A régi csövesek egy részéből lettek a punkok, a punkokból meg a skinhedek. De pl. a 88-as csoport mi volt? Ha úgy vesszük rasszista punkok, meg skinhedek is együtt. Ezzel akkor sodródtunk inkább. Az alap a komcsik utálása volt, és kész! Egy társaság volt az egész. Manapság, ahogy nézem a punk inkább liberális-anarchista vonal, a skin meg rasszista-nemzeti. Valami ilyesmi, de nem szeretem így meghatározni, amúgy is lehet, hogy tévedek, ráadásul nem érzem magam teljesen kívülállónak.

 

SN: Ha lehetne, újra összeállnátok egy újabb koncert erejéig? Zenél-e valamelyiktök még aktívan?
ME: Összeállnánk persze. Volt is próbálkozás, de nem lesz belőle semmi. Van aki abbahagyta végleg a zenélést (pl. én is) De Fraser, Kutyi, Ákos Tátó nyomták még egy darabig. Szerintem manapság Fraser nyúzza csak. Többek között a Variolában és a nem jut eszembe milyen “ájult” zenekarban. Azt tudom, hogy Szikkadt az énekes. Őróla érdemes volna tudnod. Kérdezd Frasert.

 

SN: Mit üzentek a mai ska rajongó fiatalságnak?
ME: Ez kurva jó. Mit üzennék? Én már öreg vagyok…? Na baszki!
Ok, nem teljesen ska üzenet: „Legyetek ott mindenhol! Ne hagyjatok ki semmit!”

2010 Roots-Rocker . blogspot

Scroll to Top